Az iskola szüreti bálja 2023

                           „Őszi napnak fénye gyenge,

                        kimegyünk a szőlőhegyre,

                        szőlőfürtök mosolyognak,

                        a hordóba kívánkoznak.”

                                                                        Márkus Katalin- Szüreti dal

                 Idén is kedvezett az időjárás a székelyderzsi óvodások és iskolások hagyományőrző szüreti mulatságának.

Népi kultúránk, értékeink fontos része a népdal, a néptánc megszerettetése, továbbéltetése a fiatal generáció körében.  Amikor mosolyogva nézett ránk „a szelíd Nap sugara” , a népviseletbe öltözött csőszleányok- és csőszlegények lelkesen pattantak fel a szekerekre, hogy nótázva vonuljanak végig az utcán ,és bálba hívják a falu apraját-nagyját.

A székelyruhás leányok, legények dalolása kicsalogatta a kapuba, a szülőket, nagyszülőket és ismerősöket, akik szebbnél-szebb virágcsokrokkal köszöntötték őket. A szekerezés élményével feltöltődve tértek vissza a kultúrotthonba, ahol az óvodások mutatták be elsőként ünnepi műsorukat. A mondókájuk, a szavalatuk, az énekes szüreti gyermekjátékuk jókedvre derítette a közönséget, hiszen a kicsik szereplése a természetes viselkedésükből adódóan mindig a legszórakoztatóbb. Az elemi iskolások népdallal, hangulatos népi gyermekjátékkal és csősztánccal kedveskedtek a jelenlévőknek, majd iskolánk legnagyobb diákjai összhangban, gyönyörű tánckoreográfiával mutatták be a csősztáncot. A közönség hosszan tartó tapssal bátorította úgy a kicsi, mint a nagy táncosokat. Az iskolások tehetsége nemcsak az éneklésben, táncban nyilvánul meg, hanem a zenélés terén is. A nemrégiben alakult zenekar által megszólaltatott hangszerek hangja, a gyermekek kitartásáról, zenei érzékéről tett tanúbizonyságot.  Büszkék vagyunk rájuk!!

A nap folyamán sor került a jól megérdemelt szendvics- és süti evésre is, finomabbnál- finomabb sütemények és szendvicsek sorakoztak az asztalokon. Az eszem-iszom nem maradhat el, hiszen így teljes a nap!

A program további része kötetlen volt, a zenész tanár kollegák jókedvvel húzták a talpalávalót, így mindenki táncolhatott kedvére.

Hálás köszönet a pedagógusoknak, zenészeknek, szülőknek, szekereseknek, akik lelkes hozzáállásukkal maradandó élményt nyújtottak a gyerekek számára.

Tartalmas, élménydús nap volt!

Ballok Katalin tanítónő

 

Dénes Attila – iskolaigazgató

Képek: János Zsigmond Általános Iskola facebook oldala