Barangoljunk Székelyföldön I.
A barangoljunk Székelyföldön pályázat keretén belül a székelyderzsi elemi iskolás gyerekekkel meglátogattuk Kisbaconban a Benedek Elek emlékházat és a szintén helyi vízimalmot.
Az emlékházban betekintést nyerhettünk Benedek Elek életébe, megismerhettük családját, munkásságát, és méltán híres könyveit. Rácsodálkozhattunk arra a szép kúriára, amit a felesége tiszteletére építtetett és ahol élte az életét 6 gyermekével. Megcsodálhattuk a gyönyörű őszi színekben pompázó kertet, amely körül veszi az egykori családi házat és, amelyet bejárva Elek apó számtalan meséje jut eszünkbe.
Népes családjának leszármazottai voltaképpen a tőle örökölt otthon két szobáját alakították át „múzeummá”, ahol máig szívvel- lélekkel őrzik és adják át az utókornak a csodálatos életművét, a mesekönyveket.
Kirándulásunk befejezéseként meglátogattuk a helyi háromszintes vízimalmot, melynek legalsó szintjén, azaz a pincében a kintről benyúló tengely és a fogaskerekek, a középső szinten a kétköves őrlőszerkezet, a padláson pedig a selyemsziták és az őrleménykidobó járatok találhatók.
Igazán tartalmas és élményekben gazdag napot tudhatnak maguk után a résztvevők.
Lőrincz Hajnal tanítónő
 
 
 
 
 
 
 

Dénes Attila – iskolaigazgató

Képek: János Zsigmond Általános Iskola facebook oldala