Telefon
0266-222005
E-mail
sc.janoszsigmond@eduhr.ro
Cím
Str. Principala, 408, Dârjiu 537075

Székelymuzsnai iskola

 

 

   Székelymuzsnában az oktatásnak régi hagyományai vannak, már 1625-ben említést tesznek muzsnai iskolamesterről. 1844-ben Muzsna volt egyik olyan település Udvarhelyszéken, ahol kőből építettek iskolát. A jelenlegi muzsnai iskola és óvoda  Székelymuzsna központjában található, egy udvaron a református templommal. Az épületek a székelymuzsnai református egyház tulajdonában vannak. Az iskolát 1930-ban építették felekezeti iskolának, amely akkor 1 tanárival és három teremmel rendelkezett. Az idő teltével és a gyereklétszám csökkenésével a három osztályteremben való oktatás előbb kettő, majd végül egy osztályra csökkent. A termek nem vesztették el funkcionális szerepüket, hanem átalakultak. Az egyikből benti illemhelységeket alakítottak ki, valamint a saját központi fűtés is itt kapott helyet. A másik osztályterem könyvtárrá alakult át, de itt kaptak helyet a számítógépek is.

Mivel az épület egyházi tulajdon, az önkormányzat és a központi iskola nem tudta kellőképpen újítgatni, javítgatni. Az elmúlt évtizedekben ezért a megvalósítások legnagyobb részben a közösségi összefogásokból tevődtek össze. Az egyház – önkormányzat támogatása, szülők kalákázása – gyűjtése, helybéli – elszármazott és külföldi támogatókból sikerült az épületet javítani, modernizálni. 2017-ben közösségi összefogással sikerült kalákázással az épület málladozó homlokzatát felújítani és lemeszelni, a tetőzetet pedig cserépforgatással frissíteni. Ugyan csak ebben az évben megújult az előtér és a tanári is.

Az elmúlt évtizedben egy összevont elemi osztály működik az épületben egy tágas udvaron, közvetlenül a templom szomszédságában..