Telefon
0266-222005
E-mail
sc.janoszsigmond@eduhr.ro
Cím
Str. Principala, 408, Dârjiu 537075

Școala Primară Mujna

 

  În satul Mujna educația are o lungă tradiție, documentele menționează despre un dascăl din Mujna încă din anul 1625. Un alt document atestă faptul că în anul 1844 satul Mujna era una dintre localitățile din Scaunul Odorhei unde s-a construit o școală din piatră.
În prezent școala se află în cetrul localității, în curtea și în proprietatea Bisericii Reformate. Clădirea a fost ridicată în anul 1930 ca școală confesională, care în acel timp avea trei săli de clasă și o cancelarie. Pe parcursul anilor, odată cu descreșterea numărului de elevi din cele trei clase au rămas două, iar pe urmă numai o singură clasă. Fostele săli de clasă au primit funcții noi, una devenind toaletă, cealaltă dând loc pentru cazanul sistemului central de încălzire, iar a treia a devenit bibliotecă, tot aici au fost instalate și calculatoarele școlii.
Clădirea fiind proprietatea bisericii, nici școala nici autoritățile locale nu au posibilitatea să facă reparații sau modernizări structurale. Din acestă cauză, reparațiile de modernizare din ultimele decenii au fost suportate de comunitatea locală. Aceste lucrări au fost efectuate prin muncă voluntară, sprijinite de biserică și de autorități. Sumele au fost adunate și suportate de localnici și de antreprenorii locali și de peste hotare. În anul 2017 prin cooperare comunitară s-a reușit repararea fațadei clădirii, văruirea acesteia, precum și schimbarea țiglelor deteriorate de pe acoperiș. Tot pe parcursul acestui an au fost modernizate atât cancelaria cât și holul unității de învățământ.
Pe parcursul deceniului în unitate funcționează o clasă elementară comasată din diferitele trepte ale ciclului primar, având o curte spațioasă în vecinătatea bisericii.