Telefon
0266-222005
E-mail
sc.janoszsigmond@eduhr.ro
Cím
Str. Principala, 408, Dârjiu 537075

Despre János Zsigmond

János Zsigmond (1540-1571)

Instituția de învățământ poartă numele singurului Principe Unitarian din Transilvania. Ioan Sigismund Zápolya, numit și János Zsigmond (1540-1571), s-a născut catolic, mai târziu a fost convertit reformat, iar mai târziu, sub influența predicilor episcopului Francisc David (Dávid Ferenc), a devenit unitarian. Având o fire tolerantă, în timpul domniei sale a fost tolerant și el cu toate confesiunile recunoscute oficial din aceea perioadă mărturisind și proclamând dreptul de a-și exercita liber credința proprie. A fost principele Transilvaniei timp de 31 de ani. În acest răstimp s-a dovedit un domnitor remarcabil de educat, vorbind opt limbi și fiind un iubitor de carte și de muzică, el însuși cântând la diferite instrumente muzicale. A fost un domnitor drept, prudent și răbdător, considerat de subalternii săi un lider popular.
Fiind și Regele Ungariei, sub numele de Ioan al II-lea, a avut o importanță majoră asupra istoriei Principatului Transilvănean desemnând o direcție de politică externă care putea fi urmărită de succesorii săi, adică să facă a politică externă prietenoasă atât cu Imperiul Otoman cât și cu cel Austriac. Sub conducerea lui s-a format o autoritate domnească nouă, precum și instituțiile speciale ale Principatului. În timpul domniei sale, limba legislativului a devenit maghiară, membri diferitelor ordine din Transilvania vorbeau des în limba maghiară, existau și chiar Legi care au fost întocmite în maghiară.

Conducerea instituției noastre de învățământ din aceea vreme considera că viața și modul de gândire al lui János Zsigmond pot servi drept exemplu pentru noi toți. Majoritatea locuitorilor așezării noastre fiind de religie unitariană și biserica noastră fortificată reprezentând un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, am considerat și noi ca numele școlii noastre să reflecte, de asemenea, această credință și aderarea la ea.